Posted on

Je grootste oordeel!

Iedereen mag lekker doen doen wat-ie wil.

Wat een fijne wereld.

Iedereen mag een mening hebben.

Wat een fijne wereld.

Oordelen mag eigenlijk niet.

Maar dat doen we wel.

Veel mensen werken hard om van hun oordelen naar anderen af te komen. Zelf geef ik er ook trainingen in: bijvoorbeeld Geweldloos Communiceren van Roosenberg is een prachtige methode. Deze methode leert je, door naar je taalgebruik te luisteren, te herkennen wat er in jou leeft. Als je bijvoorbeeld zegt zegt: ‘De buurman snapt er ook helemaal niets van, hij is zo dom’, dan geeft deze zin aan wat er in jou leeft.

Je leert op een ‘open’ manier luisteren en feedback geven.

En… je leert vooral dat je manier van communiceren wat over je eigen innerlijke wereld zegt. Dus het geeft je veel informatie over jezelf.

Maar waar ik achter ben gekomen, is vaak dat een oordeel ‘maar’ een gedachte is. Het komt in je op.

Het probleem zit –em vaak in het serieus nemen van dat oordeel.

En dan is het ineens een probleem vaak. Want: ‘oh jee, ik heb een oordeel en dat mag eigenlijk niet’. Dus heb je, naast dat je het oordeel hebt, ook ineens een tweede probleem, namelijk dat dat oordeel er niet mag zijn’.

Terwijl vaak dat eerste oordeel maar gewoon een gedachte was. Die niets kwaads in zin heeft en gewoon al weer met de eerste de beste uitademing verdwenen is.

Dus als je toch een oordeel in je gedachten krijgt, probeer eens een tijdje hier juist geen aandacht aan te besteden. Ik wed dat het een stuk rustiger in je mind wordt !

Warme groet,
Ivette
– – – – – // – – – – –