Posted on

Is onzekerheid een emotie?

Eigenlijk wel vreemd, als mensen vragen: “Hoe voel je je?”, dan kan het antwoord zijn: “onzeker”.

En dan is het wel duidelijk wat wordt bedoeld.

Het tegenovergestelde van ‘onzekerheid’ is zekerheid.

Maar eigenlijk geeft ‘zekerheid’ meer aan dat je ergens van op aan kunt. Als ik me ‘zeker’ voel voor een sollicitatiegesprek, betekent eigenlijk dat ik vertrouwen heb ik dat ik de functie waarop ik solliciteer wel aankan.

Dus eigenlijk het tegenovergestelde van onzekerheid is vertrouwen hebben.

En dat is ook wel mooi verwoord. Want je kunt bijvoorbeeld onzeker zijn over je inkomsten. Wanneer je dat niet bent, dan heb je dus vertrouwen dat er voldoende geld binnenkomt. Je bent zeker van de zaak, je kunt erop vertrouwen.

Dat is juist mooi, want vanuit dat vertrouwen gaat eigenlijk het leven stromen.

Stel je was vroeger onzeker over je uiterlijk. Nu heb je veel meer vertrouwen in jezelf en je weet dat het uiterlijk niet (meer) zo belangrijk is. Dat betekent dat dus dat je vanuit je vertrouwen stappen kunt gaan maken en kunt aangeven dat je een promotie wilt.

Dus als je onzeker voelt, dat betekent eigenlijk een gebrek aan vertrouwen in iets of iemand.

Misschien gaat het je helpen als je je onzeker voelt, om dit om te draaien en te kijken waar je gebrek aan vertrouwen zit.

Bijvoorbeeld: Je kind blijft zitten en je voelt je onzeker als goede moeder. Dan kan dat veel onzekerheid geven en je kunt jezelf naar beneden halen, of je zelf de schuld geven. Ga dan juist eens kijken wat er zou zijn als je vertrouwen zou hebben. Dus: Je hebt vertrouwen in jezelf als moeder. En dan? Je kind kan nog steeds blijven zitten immers.

Op deze manier kun je jezelf ook meer vertrouwen geven en zal het gevoel van onzekerheid steeds minder worden.

Leave a Reply