Posted on

Waar komt die oeverloze gedachten-stroom vandaan?

Waar komen die oeverloze gedachten-stromen vandaan?

Hoe werkt dat nu eigenlijk met gedachten? Maak je ze zelf? En zo ja, waarom kies je dan niet altijd voor  positieve en fijne gedachten en een lekker rustig hoofd? Want ken je het ook, die onrust in je hoofd van nare negatieve gedachten? Of dat je schrikt van een gedachten, dat jij die kunt hebben? Die je nooit aan iemand durft te vertellen omdat het te erg is om te delen, waar je je voor schaamt dat jij zo kunt denken?

Bijvoorbeeld je vindt de man van een vriendin maar een bullebak, of wilde dat de kat maar eens dood ging omdat die zoveel aandacht vraagt, dat soort dingen…

Hoe zit dat nou met al die gedachten? Heb je daar wel eens over nagedacht? 

Het kan best zijn dat het vrij rustig is in je hoofd. Maar dan gebeurt er iets en ineens is het gedaan met de rust. Het kan iets heel simpels zijn. Bijvoorbeeld:
–  Je partner zegt dat je een dikke kont hebt in die broek.
–  Je vertelt enthousiast over een mooie film die je hebt gezien en je broer zegt dat hij het een slechte film vindt
– Je dochter zegt dat je altijd zo vreselijk saai bent

Het gaat er niet zozeer om dat iemand iets opmerkt, maar vooral wat onze gedachten ermee doen.

Als je partner zegt dat je een dikke kont hebt in die broek, dan ineens wordt het druk in je hoofd. Terwijl je die broek al een paar keer hebt aangehad en je je er toen prima in voelde.

Ineens, na zijn opmerking, ga je twijfelen. Of je wordt boos op hem. Of op jezelf, dat je dat niet had gezien.

Of je gaat je schamen.

Er speelt zich van alles af in ons hoofd. En als we niet weten hoe deze gedachten te interpreteren of te begrijpen, hoe hiermee constructief om te gaan, dan lijkt het één grote drukte en  chaos in ons hoofd. Het worden dan Innerlijke Conflicten die zich in onszelf afspelen.

Hoe we in de buitenwereld moeten leven en ons moeten gedragen, dat leren we in onze opvoeding. Maar hoe we omgaan met onze Innerlijke wereld, dat wordt ons nergens geleerd.

Gedachten-stromingen

Ik kan je vertellen dat, ook al ervaar jij het als chaos, er wel een boodschap in schuilt. Eigenlijk vertellen die gedachten heel veel over jou: namelijk hoe jij in het leven staat. Ja echt! Dus je gedachten geven jou feedback en informatie over jezelf 🙂

Als je beter kijkt naar die gedachten, dan zijn er verschillende stromingen te onderscheiden.

Bijvoorbeeld: Als je een gedachtetype bent ‘dat altijd klaar staat voor anderen’ en je dochter zegt dat je een saaie moeder bent, dan zal je je dit vast persoonlijk aantrekken en kijken wat je kunt verbeteren bij jezelf.

Maar ben je het gedachte-type ‘overtuigend’ dan wordt je wellicht boos op je dochter. Tegen je partner zeg je dat hij er zelf ook niet uitziet. En je steekt energie in je broer om hem te overtuigen van jouw smaak.

Als je de stromingen niet herkent, dan lijkt het chaotisch. Vaak is het namelijk ook nog tegenstrijdig wat je denkt en lopen de verschillende gedachten door elkaar heen. Dus kun je gelijktijdig denken: “Oh zal ik echt een te dikke kont hebben, ik moet ook nodig gaan afvallen”, “Nou zég, waar bemoeit hij zich mee, hij heeft ook geen smaak”, “Vind hij me nog wel aantrekkelijk?”

Dit alles creëert drukte en chaos in ons hoofd. Daarbij kunnen de gedachten en conflicten die we tegenkomen in onszelf zo sterk zijn dat we erin gaan geloven. Dus kun je gaan denken dat je gewoon een ‘overtuiger’ bent, of geboren bent om altijd voor anderen klaar te staan.  Dat je denkt: “Zo ben ik nu eenmaal” en daarin kunt verdwalen. 

Herken je dit?

Dan zul je er veel aan hebben om door te gaan krijgen wanneer en hoe je gedachten gaan doormalen en vooral hoe hiermee om te gaan.

Bijvoorbeeld, je hebt een goede vriendin uitgenodigd voor een verjaardag-etentje maar ze heeft aangegeven dat ze niet komt. Dan kan het zijn, dat er verschillende gedachten opkomen, bijvoorbeeld:  “Ze heeft ook nooit iets voor me over”, “Ze vindt mijn feestjes vast niet leuk”, “Goh, twee jaar geleden was ze er ook al niet, terwijl ik wel altijd op haar verjaardag kom”.

Al deze gedachten creëren drukte in je hoofd. Op zich is dat niet zo’n punt, maar wat je gaat doen is er je eigen verhaal van maken. Je gaat, vaak onbewust, kiezen wat je gelooft. En zo komt er chaos en uiteindelijk paniek in je hoofd. Terwijl je eigenlijk niet echt weet of het waar is wat je denkt.

Als je gaat begrijpen wat je gedachten echt aan jou vertellen, dan gaat dat helderheid en inzicht in je leven brengen. Hierdoor kom je beter in je vel te zitten en zul je meer rust gaan ervaren. 

Wat wel doen?

Wat je kunt doen, is, op het moment dat de verschillende gedachten opkomen, beseffen dat je niet weet of deze gedachten wel echt waar zijn. Stoppen met allerlei scenario’s te bedenken waarom je vriendin niet komt en wat je tegen haar zou willen zeggen. Nee, je zegt tegen jezelf dat je het niet weet. 

Mocht het echt hardnekkig zijn, beloof jezelf dan dat je maximaal 5 minuten erover mag denken en dan stop je ook echt. En telkens als er weer chaotische gedachten opkomen, dan doe je hetzelfde. Je stopt dan namelijk met je gedachten te geloven, en daardoor krijgen ze minder waarde.

Het is dus belangrijk om te gaan beseffen dat wat je denkt niet altijd waar hoeft te zijn. En dat je kunt leren wel constructief met je gedachten om te gaan. En dan kun je ook gaan leren om daadwerkelijk te kijken naar je innerlijke gevoelens en vandaar uit te handelen.

Hierbij helpt het om te weten welk gedachten type je bent. Als je namelijk je gedachten gaat begrijpen dan leer je de achterliggende oorzaak te herkennen. Dan ga je begrijpen wat er daadwerkelijk is voorgevallen, en daardoor ben je ook in staat om dit met de buitenwereld op een heldere manier te communiceren.

Enne…het helpt je al als je weet welk gedachtentypes er zijn.

In deze test worden de verschillende gedachtentypes onderscheiden. Na het maken van de test worden de verschillende types uitgebreid besproken.
Type 1 is het type met een open houding.
Type 2 staat altijd klaar voor de medemens.
Type 3 heeft inspirerende ideeën over hoe het anders zou kunnen in de wereld.
Type 4 is geneigd alles op zichzelf te betrekken.

Ontdek in de test welk type je bent en wat dit over jouw binnenwereld zegt.

Heb je de test nog niet gedaan?

Of heb je de test al gedaan? Geef je op en leer dan in mijn gratis online training hoe deze gedachten-stromen zijn ontstaan en hoe ermee om te gaan. 

Warme groet, Ivette